הסכם ממון

הסכם ממון 2018-03-04T11:57:54+02:00

הסכם ממון

הסכם ממון הוא חוזה בין בני זוג, המעגן בצורה מסודרת את ההיבט הכספי ביחסיהם. בנוסף לפן הכספי, הוא גם מסדיר את כל ענייני הרכוש ביום פקודה, כלומר – הוא קובע כיצד יחולק הרכוש המשותף של בני הזוג בעת גירושין, במידה והם נשואים או בעת פרידה, במידה ומדובר בידועים בציבור.

על כן, נשאלת השאלה: "האם כדאי לערוך הסכם ממון"? או אם נרצה – "מהם היתרונות הטמונים בעריכת הסכם ממון?" על כך, במאמר הבא, שאותו חיברנו לנוחיותכן/ם הגולשים והגולשות:

מהו הסכם ממון ומי רשאי לערוך אותו? 

הסכם ממון הוא חוזה ייחודי הנחתם בין שני בני הזוג, המהווה חוזה משפטי הצופה אל פני העתיד, אשר תכליתו להסדיר את חלוקת הרכוש לאחר פקיעת הקשר. הסכם ממון מהווה "תעודת ביטוח" לזוגיות, אשר תסדיר את המחלוקות שעלולות להיווצר עקב סכסוכים על רכוש. בנוסף, הסכם ממון, בעיקרו, נועד להסדיר את האופן שבו יחולק הרכוש המשותף בין בני הזוג, בעת פרידה או גירושין. מכאן שאחד היתרונות של הסכם ממון, הוא בכך שההסכם עשוי למנוע מאבקים משפטיים עתידיים בין בני הזוג. כפועל יוצא, מי שרשאי לערוך אותו, הם בני הזוג.

חשוב לציין כי אין בהיעדר נישואין פורמאליים, כדי למנוע מבני הזוג לערוך הסכם ממון ביניהם. כלומר, גם בני זוג בעלי מעמד "ידועים בציבור", אשר החליטו לא להינשא באופן פורמאלי, רשאים לערוך ביניהם הסכם שיסדיר את התנהלות החיים המשותפים שלהם ואת ענייני הרכוש שלהם. כמו כן, האפשרות לחתום על הסכם ממון, עומדת גם לזוגות חד-מיניים או לזוגות שטרם נישאו.

כיצד הסכם ממון מקבל תוקף משפטי?

ככלל, כדי שלהסכם ממון בין בני זוג נשואים יהיה תוקף מחייב – ההסכם חייב להיות מאושר על ידי ערכאה שיפוטית או על ידי נוטריון לפני הנישואין. זאת ועוד, הסכם ממון יקבל תוקף משפטי כאשר הוא עומד בשני תנאים מצטברים. ראשית, ההסכם חייב להיות בכתב. כלומר, הסכם ממון שנעשה בעל פה, לא יקבל תוקף מחייב. שנית, ההסכם חייב להיות מאושר בערכאה משפטית. כאן הדבר בא לידי ביטוי בשני מישורים. כאשר מדובר בבני זוג לא נשואים, עומדת בפניהם האפשרות להביא את ההסכם לאישורו של בית המשפט לענייני משפחה או נוטריון. כאשר מדובר בבני זוג נשואים, אזי עליהם להביא את ההסכם לאישורו של בית המשפט לענייני משפחה. תכליתו של התנאי השני, בין היתר, היא לבחון האם ההסכם אכן משקף את רצונם החופשי של שני בני הזוג. זהו תפקידו של הטריבונל השיפוטי, אשר בודק ומברר עם בני הזוג, האם הם אכן מבינים את משמעות ההסכם.

חשוב לציין כי למרות שבני הזוג רשאים לערוך הסכם ממון באופן עצמאי באמצעות משא ומתן ביניהם, יש לזכור כי מהלך זה הינו מורכב במיוחד מהבחינה הרגשית לשני בני הזוג. לכן, מומלץ להיעזר בעורך דין המתמחה בענייני משפחה ובעל ניסיון בניהול משא ומתן בין בני הזוג בנוגע לתנאי ההסכם. הדבר יסייע לערוך הסכם ממון מסודר לשביעות רצונם של שני הצדדים. במידה ובני הזוג ירצו לשנות את הסכם הממון שלהם בהמשך, הם יהיו רשאים לעשות כן ויהיה עליהם לעשות כן בכתב.

מה הדין בהיעדרו של הסכם ממון?

הדין באשר להסדרת רכושם של בני הזוג, קבוע בחוק יחסי ממון בין בני זוג, התשל"ג – 1973 (להלן: "חוק יחסי ממון"). חוק זה קובע כי בעת גירושין, תיערך חלוקת רכוש שווה, בכל הנוגע לכלל הרכוש המשותף של בני הזוג. רכוש משותף לפי חוק זה, מוגדר בתור כל סוג של רכוש, למעט – קצבת נכות, קצבת אלמנות, מתנה שקיבל אחד מבני הזוג, או רכוש שהיה שייך לאחד מבני הזוג. כלומר, בהיעדר הסכם ממון, הדין הוא חלוקת רכוש שווה. עם זאת, בהתאם לסעיף 8(2) לחוק יחסי ממון, בית המשפט רשאי לסטות מכלל החלוקה השווה, בהתאם לבקשה של אחד מבני הזוג וכן בהתחשב ביכולת השתכרותם ובמסת הנכסים שלהם. אך סטייה מכלל החלוקה השווה היא החריג ובוודאי שלא הכלל.

המבנה של הסכם ממון

הסכם ממון בנוי משורה של תנאים ויכול לכלול מגוון רב של סעיפים, בהתאם לרצונות ולהשקפת העולם של בני הזוג. כך לדוגמא, סעיפים מרכזיים שיכולים להיכלל בהסכם, הם: ההוצאות וההכנסות של בני הזוג, הסדרת הנכסים והרכוש, הדין באשר לחובות ומשכנתאות, הדין באשר לפנסיות וקרנות השתלמות, קניין רוחני, ביטוחים ועוד. כאמור, הרשימה אינה מלאה ולבני זוג עומדת האפשרות לערוך אותה לפי הצרכים והרצונות שלהם.

אישור הסכם ממון כמקור הגנה:

ישנם מקרים בהם הבעל מנהל עסקים בעלי רמת סיכון גבוהה ומטבע הדברים עלולים העסקים יום בהיר אחד לקרוס, במקרה שבו נחתם הסכם ממון יכולה אותה אישה באמצעות הסכם הממון להבטיח לעצמה ולילדים קורת גג במקום למצוא את עצמה נאבקת עם נושים שהיא כלל לא היתה מודעת לקיומם וקשורים לעסקיו של הבעל.

לסיכום

לסיכום נציין, כי על הצדדים לקרוא היטב את ההסכם ולא למהר לחתום. מומלץ להתייעץ עם עורך דין המתמחה בתחום. כמו כן, רצוי לשקול כל מילה והגדרה בהסכם הממון. אם נחה דעתם של שני הצדדים מההסכם, הרי שזהו הזמן לחתום על ההסכם ולהביא אותו לאישורו של בית המשפט לענייני משפחה, על מנת שיקבל תוקף משפטי מחייב.

Call Now Button
לייעוץ ראשוני - לחצו כאן

לייעוץ ראשוני

חייגו עכשיו:

משרד: 03-5584455

נייד: 052-251-5530

או צרו איתנו קשר באמצעות הטופס
ונחזור אליכם בהקדם



 

דוריס גולשה-נצר עו"ד ונוטריון משרד עורכי דין – LAW OFFICE

משרד עורכי דין דוריס גולשה נצר

דילוג לתוכן