פשיטת רגל

פשיטת רגל 2018-03-04T12:51:38+02:00

פשיטת רגל

לעולם לא ניתן לדעת מראש, שפעולה עסקית מסוימת שלנו יכולה להוביל אותנו לחיסרון כיס. באותה מידה, לעולם לא ניתן לזהות, כיצד אירוע מסוים ומשמעותי במהלך חיינו, עשוי להוביל אותנו לחיסרון כיס. אך יש להבדיל בין חיסרון כיס זמני אשר אנו יכולים להתגבר עליו במאמץ ובעמל, לבין חיסרון כיס קבוע אשר חלילה עשוי להוביל לעיתים גם אנשים טובים מן היישוב, לפשיטת רגל. במאמר שלהלן, נסביר בקצרה מהי פשיטת רגל. בנוסף, נסביר כמה מונחים רלוונטיים הנוגעים להליך זה.

מהי פשיטת רגל?

פשיטת רגל היא סיטואציה שבה אדם נקלע לחובות רבים ואין ביכולתו לעמוד בהם. בניגוד לסברה הרווחת, פשיטת רגל עלולה לקרות לכל אחד. למשל, לאחרונה נתקלנו בבעלי ממון שנקלעו לפתע לפשיטת רגל, עקב החלטות עסקיות הרות אסון. למרבה הצער, אנו גם נתקלים באנשים בעלי משכורות נמוכות, שנסיבות החיים ויוקר המחייה, הביאו אותם גם כן לחיסרון כיס קבוע.

הליך פשיטת רגל, הוא הליך שבמסגרתו (לאחר בדיקה והחלטת בית המשפט) החייב יישא בתשלום קבוע, לרוב במשך תקופה ולאחר מכן יזכה בפטור, כלומר ימחלו לו על חובותיו. אגב, ישנם מקרים שבהם, עם ההכרזה על פשיטת רגל, יוכל החייב לזכות בפטור מידי (מדובר במקרים לא שכיחים).

בסופו של דבר, הליך פשיטת הרגל נועד דווקא לסייע לחייב, כאשר בסיום ההליך, הוא יוכל לפתוח בחיים חדשים. עם זאת, ישנם גם לא מעט אנשים, שמנצלים את הליך פשיטת הרגל כדי להימלט מחובות, שלא כדין. לשם כך, קובע החוק מספר מנגנוני מניעה, כדי למנוע מאנשים כאלו ליהנות מ"פטור מחובות". נעיר, כי בקשה להיות מוכרז כפושט רגל, יכולה להיות מוגשת ע"י החייב עצמו, אך היא יכולה להתבצע גם ע"י נושה של חייב.

איזה חוק מסדיר את דיני פשיטת הרגל?

החוק המסדיר את דיני פשיטת הרגל במדינת ישראל, נקרא "פקודת פשיטת רגל [נוסח חדש], התש"ם-1980 (להלן: "הפקודה"). הפקודה קובעת מספר מקרים או פעולות, שבהם אדם מקים עילה להכרזתו כפושט רגל. הפקודה קובעת את סמכויות בית המשפט המחוזי בכל הנוגע לענייני פשיטת רגל. הפקודה קובעת מה יהיה מסדר העדיפויות של הנושים שיהיו זכאים להיפרע מהחייב (כלומר: מי יהיה זכאי קודם לקבלת החוב כשתוכרז פשיטת הרגל), הפקודה קובעת מהן סמכויותיו של כונס הנכסים הרשמי במשרד המשפטים, האמון על טיפול, חקירה ומעקב אחר פושטי רגל ועוד מגוון רחב של נושאים. 

מתי ניתן להיות מוכרז כפושט רגל (מהי, למעשה, פשיטת רגל)?

הפקודה קובעת מספר מקרים שבהם אדם יכול להיות מוכרז כפושט רגל, בין אם בהתאם לבקשתו ובין אם בהתאם להתנהלותו היוצרת עילה להכריז עליו כפושט רגל (למשל, ע"י נושיו). לדוגמא, אדם אשר נעלם מהארץ ויש חשש כי בכוונתו להתחמק מחובותיו, יכול להיות מוכרז כפושט רגל. אדם אשר מעניק מנכסיו לאחרים, כדי לרמות ולהעלים את הנכסים מנושים, מבצע "מעשה של פשיטת רגל". אדם אשר מודיע לנושיו כי אין ביכולתו לשלם את חובותיו כלפיהם, מבצע מעשה של פשיטת רגל. כל אלו הן התנהגויות היוצרות נגד החייב עילה להכריז עליו כפושט רגל. עם זאת, בקשה להיות מוכרז כפושט רגל, יכולה גם להיות מוגשת ע"י החייב עצמו לבית המשפט.

מה יש לצרף לבקשה להיות מוכרז כפושט רגל?

סעיף 17 לפקודה קובע, אילו פעולות על המבקש להיות מוכרז כפושט רגל, לבצע. ראשית, אדם שחובותיו נמוכים מסכום של 17,481 ₪, לא יוכל לבקש להיות מוכרז כפושט רגל. כמו כן, המבקש להיות מוכרז, צריך לצרף דו"ח המעיד על מצב הכנסותיו, לרבות על מניות או נכסים המצויים ברשותו וכן פרטים לגבי כלל חובותיו. יש לצרף גם אסמכתאות המעידות על הכנסות ילדיו ובן או בת זוגו. בין היתר, עליו לפרט בהרחבה, מדוע אין ביכולתו לפרוע את חובותיו.

האם יש הגבלות על פושט רגל?

התשובה חיובית. כאשר בית המשפט מכריז על אדם כפושט רגל, חל עליו איסור להחזיק (בדרך כלל) פנקסי שיקים, כרטיס אשראי ועוד מגוון הגבלות כספיות, בהתאם לשיקול דעתו של בית המשפט. כמו כן, על החייב למסור דו"ח חודשי על הכנסותיו ופעולותיו הכלכליות לכונס הנכסים. חשוב להדגיש, כי בזמן שבית המשפט מכריז על אדם כפושט רגל, מתמנה לו כונס נכסים, שהוא אדם אובייקטיבי אשר אמון על מעקב ופיקוח על פעולתו הכלכליות של החייב ולעיתים גם על ניהול נכסיו.

האם כדאי להיעזר בעורך דין במסגרת הליך פשיטת רגל?

התשובה חיובית. רק סיוע של עורך דין מיומן, יוכל לסייע לך להיפטר מהחובות בהקדם ולעיתים אף לקבל פטור מהחובות, במסגרת הליך פשיטת הרגל.

נשמח לעמוד לרשותכם בכל עניין או שאלה. לייעוץ מיידי ודיסקרטי צרו איתנו קשר
משרד: 03-5584455 | נייד: 052-251-5530 או באמצעות טופס יצירת הקשר



Call Now Button
לייעוץ ראשוני - לחצו כאן

לייעוץ ראשוני

חייגו עכשיו:

משרד: 03-5584455

נייד: 052-251-5530

או צרו איתנו קשר באמצעות הטופס
ונחזור אליכם בהקדם



 

דוריס גולשה-נצר עו"ד ונוטריון משרד עורכי דין – LAW OFFICE

משרד עורכי דין דוריס גולשה נצר

דילוג לתוכן